Sok od spelte je popularan napitak.Smatra se da je najbolja iskoristljivost, kada se uzima na prazan želudac, odmah po odmrzavanju.
Može se koristiti posebno ili kao dodatak hrani i sokovima od sveže cedjenog voća i povrća.
Preporučuje se odraslim osobama, ali i deci u fazi ubrzanog rasta i povećanih fizičkih zahteva.
Koristi se kod zdravih osoba kao dodatak ishrani, u detoksikaciji organizma i prevenciji bolesti. Kod osoba sa hroničnim bolestima i narušenim imunim sistemom, koristi se uz terapiju, kao potpora lečenju.

Neželjeni efekti:
Sok od spelte je bezbedan proizvod, kada se koristi u propisanim količinama, do 18 meseci u obliku soka ili do 6 nedelja u slučaju nanošenja na kožu u obliku krema.Ciklusi se mogu ponavljati.
Može u pojedinim slučajevima izazvati mučninu, gubitak apetita i zatvor.
Posebne mere upozorenja i opreza kod osoba koje imaju alergiju ili intoleranciju na gluten.
Takođe ne savetuje se za korišćenje kod trudnica i osoba koje doje, zbog nedostatka dovoljno informacija o sigurnosti korišćenja u tom periodu.
Trenutno nema informacija za neželjenu interakciju sa drugim supstancama, uključujući i lekove.
Doza zelenog soka zavisi od nekoliko faktora, kao što su uzrast, zdravstveno stanje i potrebe organizma.U svakom slučaju, krenuti sa dozom od 1-2 doze, a u slučaju potrebe za većom količinom, postepeno povećavati.
Naša iskustva i podaci iz literature sugerišu upotrebu do 3 doze, za prevenciju, a u slučaju povećanih potreba do 6 doza dnevno.

U oragnizaciji doktora Udruženja Speltin, dr Branka Bajić i dr Goran Bajić, u toku je istraživanje efekta soka od spelte u odnosu na rezultate oksidativnog stresa koji će biti obajvljeni u narednom periodu.