O SPELTI – Triticum spelta

Drevna žitarica, čije zrno raste zajedno sa ljuskom i tako sazreva. Kod nas se još naziva krupnik ili pir. Može se smatrati pretkom pšenice, od koje se bitno fizički i biološki razlikuje. Prvi pisani podaci o spelti nalaze se u Bibliji, zbog čega nosi naziv Biblijska žitarica.

Smatra se da je nastala još pre 5000 godina p.n.e. Postoje dva mišljenja o njenom poreklu. Prvo je da je nastala na Bliskom istoku, spontanim ukrštanjem travnih vrsta, u oblasti plodnog luka ( polumeseca), na tlu današnje Turske. Dalje se proširila na Etiopiju, Indiju, Irsku i Španiju. Milenijum kasnije počela je da se uzgaja sa korišćenjem prvih poljoprivrednih alatki i u Kini. Drugo mišljenje je da se spelta prvi put pojavila oko oblasti plodnog Nila i da je bila poznata Egipćanima. Kasnije su je Rimljani prenosili I gajili u gotovo celoj Imperiju, u Nemačkoj, alpskim predelima i Panoniji . Već od kraja XIX veka je speltu potisnula pšenica, kao ekonomski isplativija žitarica i lakša za obradu. Međutim, u savremenom dobu, od druge polovine XX veka, vraćanjem tradiciji i uvođenjem organske proizvodnje, spelta ponovo nalazi svoje mesto.

Hranljive vrednosti spelte Uzgaja se kao “organska pšenica”, bez primene hemijskih sredstava i đubriva. Zrno spelte je prijatnog sladunjavog orašastog ukusa. Sadrži gluten koji je lakše svarljiv, lako se rastvara u vodi u odnosu na gluten prisutan u pšenici i samim tim lakše toleriše u organizmu.

Zrno spelte zapravo ima idealan odnos belančevina i esencijalnih aminokiselina, ugljenih hidrata, mineralnih materija, vitamina, masti i celuloze, što je čini jako važnom žitaricom.

Novostvorene sorte spelte (krupnika) imaju vrlo visok sadržaj belančevina, koji se kreće oko 13-21%. U toku metaboličkog procesa dolazi do njihovog razlaganja i nastanka esencijalnih amino kiselina: leucin, izoleucin, cistein, metionin, triptofan i fenilalanin, koje imaju važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima.
Krupnik je veoma bogat mineralnim materijama, mikroelementima i vitaminima. Ima znatno veći sadržaj vitamina B grupe/B1,B2 i B3, od obične pšenice. Vitamini B grupe pozitivno deluju na mnoge procese u organizmu, od poboljšanja krvne slike, do lekovitog dejstva na centralni i periferni nervni sistem. Značajan je visok sadržaj selena, čiji nedostatak ima značajnu ulogu u razvoju autoimunih i malignih bolesti.

Njena odlična prehrambena svojstva čine je namirnicom koja može naći veoma široku primenu u savremenoj ishrani, u obliku brašna, mekinja, griza i pahuljica.

Jedan od najpopularnijih načina konzumiranja spelte jeste u obliku zelenog soka koji se dobija ceđenjem sveže trave.